Over

Manifestatie

Onze openbare ruimte is een gedeeld domein: bewoners, bezoekers, ondernemers, dieren,  planten en miljoenen andere organismen moeten de schaarse ruimte in de stad delen. Met thematische presentaties, screenings, rondleidingen en performances laat Public Art Amsterdam hen zien. We verkennen de (on)zichtbaarheid van de ‘delers’ van de openbare ruimte en onderzoeken de rol van kunst daarin.

Twee weken lang dagen zeven Amsterdamse kunstinstellingen zichzelf en hun publiek uit om radicaal anders te kijken naar de openbare ruimte en de rol van kunst daarbinnen. Aan de hand van drie thema’s wordt de openbare ruimte in de gaan we in op verschillende perspectieven op en knelpunten in de dichtbevolkte stad:

Representatie in de openbare ruimte

Geen mens is hetzelfde in de metropool Amsterdam. Diversiteit is een essentieel onderdeel van  het karakter van de stad. Toch is de diversiteit die zo kenmerkend is voor Amsterdam, lang niet altijd vertegenwoordigd in de openbare ruimte en de kunst die daar te zien is. 

Ecologie in de
stedelijke ruimte

Door stedelijke ontwikkeling werd steeds meer groen grijs. Tijdens de manifestatie onderzoeken we hoe de ecologie van de stad verandert en hoe we verdere verdichting van de stad samen kunnen laten gaan met toenemende biodiversiteit. Kunnen we Amsterdam zien als stad van biljoenen organismen in plaats van bijna één miljoen mensen?

In Amsterdam moet schaarse ruimte worden gedeeld. Naast de mensen die er wonen en werken, zijn er jaarlijks bijna 10 miljoen bezoekers. Het delen van die schaarse ruimte leidt ook tot conflicterende belangen en behoeften. En niet iedereen heeft het gevoel dat ze evenveel gehoord worden.

Gedeelde omgeving in een groeiende stad

Rondom de thema’s ontwikkelen de instellingen een uitgebreid programma van onder andere workshops, lezingen en rondleidingen. Daarnaast organiseert Public Art door de hele stad tours langs bestaande kunstwerken, waarbij de kunst én deze thema’s tegen het licht worden gehouden. Tot slot omvat de manifestatie een professionalsprogramma in de vorm van een symposium met inspirerende sprekers en workshops, waarbij ook praktische handvatten worden gegeven.

Organisatie

Voor de organisatie van Het Gedeeld Domein werkt Public Art Amsterdam samen met Kunstmest, het samenwerkingsverband van Mette Samkalden en Rob de Melker. Kunstmest adviseert culturele instellingen, overheden en kunstenaars bij cultureel maatschappelijke vraagstukken en projecten vanuit een gedeelde visie op kunst en cultuur als motor voor verandering en participatie als sleutel voor succes. 

Kunstmest is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en organisatie van het programma. Daarbij wordt Kunstmest ondersteund door Charlotte Thomas (kunst- en architectuurhistoricus, vakredacteur Interieur & Design bij het architectuurplatform de Architect) en Vida Verest (freelance kunsthistoricus). 

Het Stadscuratorium Amsterdam is mede-organisator van het gelijknamige symposium op 20 september.

Public Art Amsterdam

Public Art Amsterdam is een flexibel samenwerkingsverband van Amsterdamse kunstinstellingen. Public Art is een vereniging met leden: Amsterdam Museum, CBK Zuidoost, De Appel, Framer Framed, Stichting NDSM-werf, Oude Kerk Amsterdam, The Beach en Zone2Source.

De samenwerking is geënt op een gedeelde interesse voor – maar ook zorgen over – de vorming van de publieke ruimte, in het bijzonder in de stad Amsterdam. Vanuit het verlangen de rol en het belang van kunst in het publieke domein te expliciteren, stelt Public Art Amsterdam de vraag op welke manier Amsterdamse culturele instellingen kunnen bijdragen aan de (her)vorming van de publieke ruimte, en hoe we de beeldende en culturele rijkdom die de stad herbergt kunnen ontsluiten voor een breed publiek.

In de samenwerking willen we dit onderwerp op een breed gedragen manier op de kaart zetten. De deelnemende instellingen reflecteren gezamenlijk op de essentiële rol van kunst in de stad, en nodigen het publiek uit om deel te nemen door middel van een toegankelijk, activerend, verdiepend en inspirerend publiek programma. Met publieke programma’s stelt P.A.A. zich ten doel om de interesse voor, kennis over en betrokkenheid bij de publieke ruimte en de rol die kunst daarin kan spelen, aan te wakkeren en te stimuleren. Hiermee moedigt P.A.A. de dialoog aan over de rol van kunst in de publieke ruimte en verbinden aan vraagstukken die actueel zijn in de huidige tijd.

P.A.A. is een vereniging en heeft een onbezoldigd bestuur dat bestaat uit Jeroen Boomgaard, Petra Heck en Theo Tegelaers.