Jean Michel Othoniel
Op het nieuwe aangelegde Pontplein aan het IJ is een groot telraam te zien. Dit is het allereerste monument in Europa voor mensen die gestorven zijn aan de gevolgen van Aids en mensen die leven met hiv.
In het telraam zitten bollen, die staan voor de rode en witte bloedcellen waar je bloed uit bestaat. Het virus valt de witte bloedcellen aan. De verschillende maten van de handgeblazen bollen laten de diversiteit in de doelgroep zien. Het stereotype beeld dat het een virus zou zijn dat alleen bij homoseksuele mannen voorkomt, is ver achterhaald.
Het virus woekerde in de jaren ‘80 voornamelijk rond in de homogemeenschap. Hierdoor gingen er veel vooroordelen over het virus rond. Mensen wilden niet meer bij homoseksuele mannen in de buurt komen en ze werden (nog meer) buiten de samenleving geplaatst. Het bespreekbaar maken van het virus en de ziekte is erg belangrijk geweest voor de behandeling van al deze mensen. In de jaren 80 schudde prinses Diana de hand van een persoon met hiv, dat was daarvoor ongekend.
De strijd tegen aids is echter nog niet gestreden. Sinds het begin van de epidemie in de jaren ‘80 zijn er over de hele wereld meer dan 42 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van aids. In 2016 stierven er zelfs nog drie keer zoveel mensen aan aids als in de jaren 90. Daarnaast is het de belangrijkste doodsoorzaak voor jonge vrouwen wereldwijd.
Onthuld op 1 december 2016 (Wereld Aids Dag), staan de bollen voor het getal 2030. Het monument is niet alleen een herdenking van de mensen die zijn gestorven aan de gevolgen van aids, maar geeft ook een streefdatum aan: in 2030 moeten er geen nieuwe hiv-besmettingen bij komen. Zo’n streefdatum is dus belangrijk: het straalt actie uit, we moeten nu iets doen.
Living by Numbers laat zien dat representatie in de openbare ruimte belangrijk is. Het gesprek over hiv en aids, over gevolgen en preventie moet nog steeds gevoerd worden. Het monument herdenkt, maar roept ook op tot actie. De streefdatum lijkt vandaag de dag, mede door de coronapandemie, niet meer haalbaar.