Wessel Couzijn
Dit gigantische cortenstalen beeld wordt in de volksmond ‘Groot Vliegtuigongeluk’ genoemd. Op een heuvel in het Sloterpark plaatste kunstenaar Wessel Couzijn deze grote vormen. Groot Landschap moest niets anders voorstellen dan zichzelf, een groot landschap waaromheen en waarop de mensen leven, de insecten krioelen en de vogels rusten. Liefhebbers zien er een hedendaags hunebed in. Een soort rustplaats.
Het beeld werd geplaatst in 1974. Eind jaren ‘90 raakte het beeld ernstig in verval. Scherpe randen, grote gaten en ontbrekende fundering maakten dat het werk gevaarlijk werd om te benaderen. Tegelijkertijd werden de onderdelen van het kunstwerk ondergespoten met graffiti. Ondanks oproepen van onder andere de toenmalige directeuren van het Kröller-Müller Museum en het Stedelijk Museum werd het werk niet hersteld. Kunstenaar Geert Lebbing schreef daarom een pleidooi, ter ere van het kunstwerk.
Lebbing raakte in de ban van het kunstwerk. Hij noemt het hét toonbeeld van lef, expressie en nieuwe monumentaliteit. Hij stelde: “Amsterdammers hebben het als zodanig in bezit.” Dagelijks spelen er kinderen, picknicken er ouders en hangen er jongeren rondom, bovenop en tussen het kunstwerk. Het is een onderdeel van de stad. Lebbing publiceerde zijn brochure vol lovende woorden, waarbij hij ook de gemeente op de vingers tikte. Er wordt één miljoen euro uitgetrokken voor het herstel van een fontein in het centrum, maar voor een werk buiten de ring is zelfs na vele noodkreten nog steeds geen aandacht, schrijft hij. Lebbing neemt het heft in eigen hand en presenteert verschillende plannen, inclusief kostenplaatje.
Inmiddels beleeft Groot Landschap weer betere tijden. Het onverwachte beeld aan de Sloterplas is een werk dat inmiddels is versmolten met zijn omgeving. Buurtbewoners geven het grappend een bijnaam, maar willen er ook niet van af. Het is een kunstwerk waarin je je kunt begeven en waarin je kan verdwijnen in een vreemde fantasiewereld, het biedt een ander perspectief op de stad die we zo goed denken te kennen.