Terug naar Plattegrond

De Verdwenen Boer

Karel Gomes

West
Thema: De Ecologische Stad

De boerenprotesten domineren het nieuws sinds 2020. De stikstofaanpak was een belangrijk thema tijdens de verkiezingen van 22 november 2023. Er werd gesproken over het uitkopen van piekbelasters. In het kader van stikstofbeleid reserveerde Nederland miljarden om boeren te betalen afscheid te nemen van hun bedrijf.

In de jaren ‘40-’50 moest er ruimte worden gemaakt voor de aanleg van de Westelijke Tuinsteden. Een groot aantal boerenbedrijven werd uitgekocht door de stad Amsterdam en land werd geannexeerd. Maar voor deze boerenfamilies lagen er geen miljarden op de plank. Grond die soms al eeuwen familiebezit was, werd voor een miniem bedrag overgenomen.

In 2005 onthulde Neeltje Salentijn-van den Broek, toen 101 jaar oud, het kunstwerk De verdwenen boer van Karel Gomes. Zij is dan de oudste nog levende vertegenwoordiger van deze groep boeren. Zij beschouwde 50 jaar na dato de overname van het bedrijf van haar vader door de gemeente Amsterdam als diefstal. Ze kregen 40 cent per vierkante meter “omdat er op die plek toch maar water zou komen”. Het bedrijf stond midden in wat nu de Sloterplas is.

Kinderen en kleinkinderen van families die de annexatie hadden meegemaakt, richtten de Stichting Beeld voor de Verdwenen Boer op en zetten zich in voor de komst van een symbolisch werk. Het werk van Gomes doet ons herinneren aan een stuk Amsterdamse geschiedenis die voor veel jongere generaties onbekend zal zijn.