Terug naar Plattegrond

De Ontmoeting

Maria Barnas

Oost
Thema: Druk op de Stad

In het Diemerpark liggen 103 putdeksels. Elk van de deksels is voorzien van een poëtische tekst. Samen vormen ze het werk De Ontmoeting van beeldend kunstenaar, dichter en schrijver Maria Barnas. De flarden tekst vormen een scenario dat in willekeurige volgorde kan worden gelezen. Ze vertellen het verhaal van twee mensen die hebben afgesproken in het park, maar elkaar niet treffen. Een verhaal over de liefde, maar ook van de giftige geschiedenis van het park.

Het Diemerpark is namelijk aangelegd op de Diemerzeedijk. Die dijk is in de 13e eeuw gebouwd om de stad te beschermen tegen overstromingen van de Zuiderzee. Het risico op overstromingen nam vanaf de 11e eeuw toe, toen de veengebieden rondom het huidige Amsterdam steeds verder indaalden. Omdat de dijk in de eeuwen die volgden met regelmaat doorbrak, werd deze telkens versterkt. Vanaf de jaren ‘30 krijgt de dijk een tweede functie. Het wordt een van de grootste stortplekken en verbrandingsplaatsen voor huishoudelijk en chemisch afval.

Vanaf de jaren ‘80 werkt de gemeente aan de sanering van het sterk vervuilde grondwater. Voordat IJburg werd gebouwd, moest de Diemerzeedijk worden opgeschoond. Rondom de voormalige stort is een 15 kilometer lange damwand geplaatst. Als een omgekeerde doos van 18 meter diep dekt deze de stort af. Op die ‘doos’ is een laag aarde van twee meter gestort, de bodem voor een nieuw stadspark: het Diemerpark.

Als je door het groen wandelt of fietst zul je niet snel denken aan afvalverbranding of vervuilde grond. De putdeksels van Barnas zijn één van de weinige dingen die de giftige geschiedenis onder je voeten zichtbaar maken.