Iriée Zamblé
Kunstenaar Iriée Zamblé maakt expressieve portretten, waarin vaak mensen van kleur de hoofdrol spelen. Die hoofdrol is in de beeldende kunst, en in de openbare ruimte nog meer, vaak een uitzondering. Zeker op de manier waarop Zamblé haar portretten vormgeeft. Ze gaat in haar werk op zoek naar ‘coolness’, een idee voortkomend uit West-Afrika en de daaruit vloeiende diasporaculturen. ‘Coolness’ komt tot uiting in mode, taal of houding: een middel tot zelfbeschikking. Het is een manier om ruimte in te nemen en die van jou te maken, voortgekomen uit een historisch lang gebrek daaraan.
Op uitnodiging van FactorIJ trok Zamblé de buurt in. Ze werkte met jongeren op IJburg aan een collectie kunstwerken die tot en met 2026 te zien zijn op tientallen banieren (vlaggen). In de ontwerpen beeldt Zamblé personen af die je op IJburg tegen zou kunnen komen. En de mensen die elke dag langs lopen of fietsen kunnen zichzelf herkennen in de kleurrijke banieren.
Werk van Iriée Zamblee is ook te zien in de Wiltzanghlaan waar zij in 2020 een grote muurschildering maakte voor het project Muren van West. Rondom de Wiltzanghlaan werd een jaar lang met bewoners gesproken. Over wat en wie hun buurt bijzonder maakt. Kinderen maakten tijdens workshops tekeningen van hun favoriete plekken in de wijk. Uiteindelijk kozen de bewoners vier ontwerpen voor de wanden. Zamblé maakte daar een groepsportret van vier fictieve bewoners op basis van verhalen van buurtbewoners.