Piet Kramer
Heb je ze ooit proberen te tellen? Het Amsterdamse Bos telt maar liefst 116 bruggen. 78 zijn van de hand van Piet Kramer, dé bruggenbouwer van de Amsterdamse School.
Architecten wilden af van traditionele bouwstijlen en ontwikkelden de inmiddels wereldberoemde bouwstijl De Amsterdamse School. Ze ontwikkelden nieuwe vormen waarin het (woon)genot van alle burgers centraal stond. Fantasie, humor, natuur en beweging voeren in deze bouwstijl de boventoon. Ook in Kramers bruggen. Piet Kramer bouwde de bruggen in felle kleuren en met frivole siersmeedkunst, zoals de hartjes op de Hartjesbrug, of de felblauwe ballen op de Ballenbrug.
Kramer paste zijn ontwerpen aan op de omgeving. De bruggen staan in verbinding met hun locatie in het bos. De ophaalbruggen geven bijvoorbeeld de overgang van bos en polder aan, en hebben twee niveaus, één voor fietsers en een voor voetgangers.
Piet Kramer, die ook de binnenkant van Patisserie Holtkamp ontwierp, bleef ver na de hoogtijdagen van de Amsterdamse School doorgaan met zijn werk. Na zijn dood was het al lang de nieuwe tijd van het rationele bouwen: al zijn maquettes en tekeningen werden verbrand uit gebrek aan interesse.
53 van de Kramer bruggen in het Bos hebben een monumentenstatus, zo belangrijk en toonaangevend zijn ze voor Amsterdam. Alle bezoekers, fietsers, lopers, ruiters, maar ook vogels en waterdieren, hebben de mogelijkheid het hele gebied te bezoeken. De natuur blijft haar ruimte behouden, en de mens kan daar op haar beurt van genieten, mét meer bewegingsvrijheid. Kramer heeft dus letterlijk en figuurlijk een brug geslagen tussen de Amsterdammer en de omgeving.